Page 25 - วารสารปีที่17ฉบับที่1
P. 25

J Thai Trad Alt Med                                    Vol. 17  No. 1  Jan-Apr 2019  15





               Nutritional Values and Prebiotic Properties of Ma-Now-Mai-Roo-Hoo Fruits

               Noppadol Hongsuwan , Duangkamon Sakloetsakun †
                                 *,‡
               * Thai Traditional Medicine, Faculty of Natural Resources, Rajamangala University of Technology Isan Sakon Nakhon
               Campus, Sakon Nakhon 47160, Thailand.
               † Department of Pharmaceutical Technology, Faculty of Pharmacy, Khon Kaen University, Khon Kaen 40002, Thailand.
               ‡ Corresponding author: noptmc0550@gmail.com

                                                 Abstract

                    This study aimed to investigate the primary chemical compositions, nutritional values, and prebiotic prop-
               erties of both unripe and ripe ma-now-mai-roo-hoo fruits (Carissa carandas L.). The parts of the fruit used were
               (1) pulp + peel of unripe: PP (W/R), (2) seed coat + seed of unripe: PS (W/R), (3) pulp + peel of ripe: PP (Dm)
               and (4) seed coat + seed of ripe: PS (Dm). The nutritional value of ma-now-mai-roo-hoo fruits was studied by
               proximate analysis. Lactobacillus acidophilus TISTR 1338 was used to study prebiotic activities. The results show
               that protein and fiber in PS (W/R) exhibited the highest values; 28.48 ± 0.32% and 14.14 ± 0.46%, respectively.
               Fat and carbohydrates showed the highest values in PP (Dm); 12.30 ± 0.29% and 51.14 ± 0.78%, respectively. In
               the prebiotic experiment, it was observed that the medium containing PP (W/R) and PP (Dm) in the concentration
               of 4.5 exhibited the highest turbidity of L. acidophilus TISTR 1338 (0.071 and 0.094, respectively) after 48 hours
               of the incubation period, indicating an increase in the growth rate of the bacteria. This study shows that both the
               unripe and ripe fruits of ma-now-mai-roo-hoo have the potential to be an alternative source of food and can be
               developed as a natural alternative to health care products.
                    Key words:  ma-now-mai-roo-hoo, Carissa carandas L., nutritional values, prebiotic






                             บทนำ�                      เป็นที่นิยมในกำรรับประทำนและเพำะปลูกใน

                 ปัจจุบันผลิตภัณฑ์พรีไบโอติกก�ำลังเป็นที่สนใจ   ประเทศไทยเนื่องจำกไม่รู้จักกำรน�ำไปใช้ประโยชน์  จำก
            เพื่อใช้เป็นแหล่งอำหำรเสริมสร้ำงสุขภำพของมนุษย์    กำรทบทวนวรรณกรรมพบว่ำในระบบกำรแพทย์
                                                   [1]
            พรีไบโอติกเป็นสำรอำหำรกลุ่มคำร์โบไฮเดรตที่ไม่ถูก  อำยุรเวทของอินเดีย มีกำรน�ำเนื้อของผล เมล็ด และ
            ย่อยในส่วนบนของระบบทำงเดินอำหำรมักพบในผัก   น�้ำยำง ของมะนำวไม่รู้โห่มำใช้บรรเทำอำกำรประจ�ำ
            หรือผลไม้ที่มีเส้นใยอำหำรสูง  ผลไม้ของไทยมี  เดือนมำไม่ปกติ อำกำรคันจำกกำรแพ้สิ่งต่ำง ๆ ใช้
                                    [2-4]
            หลำยรสชำติ โดยพบว่ำรสเปรี้ยวและรสฝำดมักมี   รักษำโรคข้ออักเสบ รูมำตอยด์ เบื่ออำหำร อำหำรไม่
            คุณค่ำทำงโภชนำกำรสูง  มะนำวไม่รู้โห่ (Carissa   ย่อย จุกเสียด โรคตับ โรคม้ำม โรคหัวใจ ภำวะตัวบวม
                               [5]
            carandas L.) เป็นพืชวงศ์ Apocynaceae ชื่อสำมัญ  ไข้ รำกมีประโยชน์ใช้รักษำควำมผิดปกติของกระเพำะ
            คือ Karanda, Carunda และ Christ’s thorn เป็น  อำหำร พยำธิในล�ำไส้ แผลในโรคเบำหวำน และลด
            ผลไม้พื้นเมืองชนิดหนึ่งที่ให้ผลผลิตตลอดทั้งปี แต่ไม่  ควำมดันโลหิต  อย่ำงไรก็ตำมจำกกำรทบทวน
                                                                    [6-7]
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30