Page 46 - J Trad Med 21-1-2566
P. 46

26 วารสารการแพทย์แผนไทยและการแพทย์ ทางเลือก       ปีที่ 21  ฉบับที่ 1  มกราคม-เมษายน 2566





              A Comparative Study of the Effect of Yanang Daeng Herbal Brewing Tea
              with Steam Bath on Cholinesterase Lavels in Farmers Exposed to Pesticides

              Unchana Thikulwong , Duanporn Nacapunchai †
                               *,‡
              * Graduate School, Suan Sunandha Rajabhat, Dusit District, Bangkok 10300, Thailand
              † College of Allied Health Science, Suan Sunandha Rajabhat University, Dusit District, Bangkok 10300, Thailand
              ‡ Corresponding author:  unchana.puii@gmail.com

                                                Abstract

                   Yanang Daeng (Bauhinia strychnifolia) is a herb that is used in everyday cooking and treating a variety of
              ailments in Thai traditional medicine, especially in detoxifying the body. This study aimed to compare the effects of
              brewing tea and herbal steam bath using Yanang Daeng leaves on cholinesterase levels in farmers exposed to pesti-
              cides. The instruments used in the study were questionnaires and test kits for cholinesterase. Research participants
              were 92 farmers in Sanam Chai subdistrict, Mueang district, Suphan Buri province, who had a history of exposure
              to organophosphate and carbamate pesticides at high risk and unsafe levels. The participants were divided into
              three groups: (1) drinking tea, 31 people; (2) taking herbal steam bath, 31 people; and (3) control group, 30 people.
              The study covered a period of 7 days of continuous use of herbs in the form of steam bath and tea infusion. Data
              collected and then were analyzed using the Wilcoxon matched-pairs sign-rank test and the Mann-Whitney U test.
              The results showed that after using Yanang Daeng, the tea group had a significantly higher level of cholinesterase
              enzyme than both the control group (U = -4.493, p < 0.001) and the steam bath group (U = -4.737, p < 0.001).
              But there were no differences in the cholinesterase levels between the steam bath group and the control group. In
              conclusion, after herbal use, the enzyme levels in the tea group were safe (≥ 87.5 u/mL) and normal (≥ 100 u/mL)
              with 77.4% improvement.
                   Key words:  Yanang Daeng, tea, herbal steam bath, cholinesterase, pesticide







                    บทน�ำและวัตถุประสงค์               ก�าจัดโรคพืช (fungicide) 15,176,713 กิโลกรัม ซึ่ง

                ประเทศไทยเป็นประเทศเกษตรกรรม จาก       ประเภทของสารเคมี 3 อันดับแรก ได้แก่ สารก�าจัด

           สถิติข้อมูลในปี 2563 พบว่าประชากรไทยส่วนใหญ่   วัชพืช  สารก�าจัดแมลง สารป้องกันและก�าจัดโรคพืช
           ประกอบอาชีพเกษตรกร โดยมีจ�านวนผู้ขึ้นทะเบียน  ซึ่งส่วนใหญ่อยู่ในกลุ่มออร์กาโนฟอสเฟต (organo-

           เกษตรกรรวมทั้งสิ้น 7,384,180 คน จากรายงาน   phosphate) หรือ คาร์บาเมท (carbamate) เมื่อสาร
           สรุปการน�าเข้าวัตถุอันตรายทางการเกษตรปี 2563   ทั้ง 2 เข้าสู่ร่างกาย จะไปยับยั้งการท�างานของโคลีน-
           พบว่า ประเทศไทยมีปริมาณน�าเข้าสารก�าจัดวัชพืช   เอสเตอเรส ซึ่งเป็นเอนไซม์ในการยับยั้งสื่อประสาท

           (herbicide) 57,007,428 กิโลกรัม สารก�าจัดแมลง   ในเม็ดเลือดแดงและในน�้าเหลือง ท�าให้เกิดปฏิกิริยา
           (insecticide) 18,946,007 กิโลกรัม สารป้องกันและ  การคั่งของสารสื่อประสาทในปริมาณมากขึ้น เกิด
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51